02/15 / torstai 12.11.2015

Bakteerit tarttuvat suutelemalla – totta vai tarua?

Bakteerit tarttuvat suutelemalla – totta vai tarua?

29.04.2015

Testaa tietosi suunterveydestä! Tutustu väittämiin. Löydät kunkin kuvauksen perässä oikean vastauksen. Mukana ovat myös Tampereen toimipisteen opiskelijoiden kyselytulokset.

1. Hampaiden tai ikenien sairautta aiheuttavat bakteerit tarttuvat suutelemalla.

Bakteerit kasvavat syljessä ja hampaiden pinnoilla. Ihmisen suubakteereiden infektiolähteenä toimii toisen ihmisen sylki, suun limakalvot ja plakki. Karies on bakteereiden aiheuttama sairaus, joka muodostaa hampaaseen reiän. Kiinnityskudossairaudet ovat plakkibakteerien aiheuttamia tulehduksia hammasta leukaluuhun kiinnittävissä kudoksissa.

Kariesta aiheuttavat Streptococcus mutans -bakteerit tarttuvat lapsuudessa yleensä omilta vanhemmilta, useimmiten äidiltä. Tartunta tapahtuu, kun lapsen suussa on tarttumapintaa (hampaita) bakteereille, yleensä noin 1,5 - 2,5 -vuotiaana. Tästä syystä sylkikontaktia aikuisten ja lapsen välillä tulisi minimoida. Aikuisten välisessä kontaktissa kariesbakteerit eivät yleensä tartu.

Tutkimustieto viittaa siihen, että tietyt parodontaalipatogeenit tarttuvat lapsen suuhun hänen parodontiittiin sairastuneelta, bakteeria kantavalta vanhemmaltaan. Parodontiittibakteeritartunta on mahdollista saada myös aikuisiällä siitäkin huolimatta, että vakiintunut bakteeristo hylkii uusia bakteereita.

Sylkikontaktien yhteydessä ihmisestä toiseen siirtyvien bakteerien määrä on vähäisempää niillä henkilöillä, joilla on hyvä suuhygienia ja hoidettu, terve suu.

Väite on totta.

2. Hampaiden reikiintyminen on peritty ominaisuus.

Bakteerien aiheuttamat sairaudet eivät periydy.

Arvioidaan, että noin kolmasosalla hampaiden ja suun sairauksista on geneettinen tausta. Tähän liittyvät syljen komponentit, syljenerityksen taso, hampaiden muoto, koko ja asento sekä hammaskiilteen ja hammasluun kovuus. Tunnetaan periytyviä hammasluun tai kiilteen kehityshäiriöitä, mutta ne ovat harvinaisia. Nämä ihmiset tietävät yleensä asian, sillä Suomessa häiriöt havaitaan jo pikkulapsena ja ao. henkilöt ovat erityisen seurannan kohteena.

Myös terveyskäyttäytyminen periytyy: ruokailutottumukset, suunhoitotavat ja hampaiden harjaaminen opitaan vanhemmilta. Mikäli perheessä/suvussa on käsitys, että ”meillä on heikko hammasluu” tms. on lasten suun terveyteen ja sen kotihoitoon kiinnitettävä erityistä huomiota.

Väite on totta ja tarua. 

3. Urheilujuoma on hampaiden kannalta parempi vaihtoehto kuin mehu.

Juomissa suun terveydelle haitallisia aineita ovat monet sokerit sekä tietyt hapot, joista pahin on sitruunahappo. Kaupan juomat sisältävät yleensä aina sitruunahappoa.

Reipas liikunta aiheuttaa janoa ja kuivattaa suuta. Hampaille haitallista on juoda kuivaan suuhun hapanta juomaa, esimerkiksi urheilu- tai energiajuomaa, jonka pH on matala, noin 2–4.

Suomalaiset marjat ja niistä tehdyt mehut ovat vähemmän happamia kuin sitrukset, ja siten hampaiden kannalta turvallisempia.

Happojen haittoja voi vähentää huuhtomalla suu vedellä ja käyttämällä Xylitoli-tuotteita. 

Väite on tarua.

4. Jos hampaissa on hammaskiveä, myös reikiä syntyy helpommin. 

Hammaskiveä muodostuu, kun hampaan pinnalle kertyneeseen plakkiin saostuu mineraaleja, jotka ovat peräisin syljen kalsiumyhdisteistä. Hammaskivi on siis kivettynyttä plakkia.

Karies on yleinen hammassairaus, jonka syntyyn vaikuttaa happoa tuottavien bakteerien runsas määrä hampaan pinnalla. Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, ja muodostumistaipumukseen vaikuttaa muun muassa syljen suuri kalsiumpitoisuus, jolloin sylki neutraloi tehokkaasti bakteerien muodostamia happoja.

Väite on tarua.

5. Ksylitoli vähentää bakteerien määrää suussa. 

Ksylitolin hampaiden reikiintymistä estävät ominaisuudet perustuvat sen kykyyn ehkäistä reikiintymistä aiheuttavien mutans-streptokokkibakteerien kasvua. Suun bakteerit eivät pysty käyttämään ksylitolia energianlähteenään, joten ne eivät pysty lisääntymään suussa.

Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että säännöllisesti käytettynä ksylitoli ei ainoastaan ehkäise reikiintymistä vaan myös korjaa jo alkaneita kiillevaurioita. Lisäksi ksylitoli vähentää plakin määrää sekä sen tarttuvuutta hampaan pintaan. Tällöin plakki on helpommin poistettavissa hampaan pinnalta.

Väite on totta.

6. Puhtaat hampaat eivät reikiinny. 

Suun sairaudet poikkeavat monista sairauksista siinä, että ne ovat valtaosaltaan itse ehkäistävissä.

On selkeästi osoitettu, että hyvä suuhygienia estää kariesta hampaiden sileillä pinnoilla. Reikiintymisen ennaltaehkäisyn kulmakivi on hampaiden harjaus vähintään kaksi kertaa päivässä fluoritahnalla. Hyvä suuhygienia vähentää kariesta myös purupinnoilla ja hammasväleissä. Hammaslangan päivittäinen käyttö vähentää kariesta hammasväleissä.

Väite on totta.

Näin opiskelijat tampereella vastasivat väittämiin. Vain yksi opiskelija vastasi kaikkiin kohtiin oikein.

Teksti Annukka Vuorinen
Ylihammaslääkäri, Tampereen toimipiste

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi: