02/15 / torstai 12.11.2015

Suun parempaa terveyttä 60 vuotta

Suun parempaa terveyttä 60 vuotta

29.04.2015

YTHS:n toiminta-ajatus "Opiskelijan parempaa terveyttä" on onneksi tarkoittanut myös ponnisteluja kohti parempaa suun terveyttä osana opiskeluterveydenhuollon kokonaisuutta jo 60 vuoden ajan.

Ylioppilaiden hammashoitokomitea teki 1950-luvulla uraa uurtavaa työtä taistellessaan opiskelijoiden hammashoitopalvelujen tärkeyden puolesta. Vielä tänä päivänäkään suun terveydenhuollon palveluja ei mielletä kuuluvaksi kunnalliseen opiskeluterveydenhuoltoon, mikä nähtiin hyvin selvästi ammattikorkeakoulukokeilun yhteydessä.

Suurimmalla osalla opiskelijoista suun terveys on nykyään hyvä. Toiminnan ensisijaisena tavoitteena ei enää ole märkäpesäkkeiden eliminoiminen ja hammasjuurien poisto opiskelijoiden hammashoidon ensimmäisen toimintavuoden tapaan. Tänä päivänä tavoitteemme on edistää ja  / tai ylläpitää opiskeluaikaista suun terveyttä ja opiskelukykyä sekä luoda edellytyksiä opiskelijan itsehoidon onnistumiselle.

Juuri opiskelijan oma panos korostuu suun terveydenedistämisessä, sillä millään muulla yksittäisellä asialla ei ole niin paljon merkitystä suunterveyden kannalta kuin hampaiden harjauksella fluorihammastahnalla. Sitä ei voi ulkoistaa eikä tehdä ahkeruuden puuskassa varastoon, vaan se vaatii joka päivä aamuin illoin muutaman minuutin jakamatonta huomiota. Pienellä vaivalla saa  ison vastineen, sillä hampaiden puhdistus on avain hyvin tavallisten opiskelijoidenkin suun ongelmien, hammaskarieksen että iensairauksien, ennaltaehkäisyyn.

YTHS:n suunterveyden henkilöstö jatkaa joka päivä ponnisteluja opiskelijoiden paremman suunterveyden puolesta yhä enemmän myös yhteistyössä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa sekä pyrkimällä vaikuttamaan muutenkin opiskelijoiden terveellisempiin ruoka- ja juomavalintoihin esimerkiksi tekemällä yhteistyötä yliopistojen lounasravintoloiden kanssa. Lähivuosina suunterveyden henkilöstö toivottavasti pääsee myös yhdessä opiskelijoiden kanssa kokeilemaan mobiilia terveysneuvontaa, jolloin opiskelija voi kotisohvaltaan olla videoyhteydessä suuhygienistiin keskustellakseen omahoitosuunnitelmastaan ja sen onnistumisesta.

Anne Komulainen
johtajahammaslääkäri

Kuva Jukka Alasaari

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi:

Lisää uutisia samasta kategoriasta

YTHS:n toiminta on vaikuttavaa