02/15 / torstai 12.11.2015

Pääkirjoitus: Iloinen Itä-Suomi – ei pelkkä tyhjä slogan!
Terveyspalveluyksiköiden johtajat: Ulla Ågren Kuopiosta (vas.), Sami Raasakka Lappeenrannasta ja Eija Vänskä Savonlinnasta.

Pääkirjoitus: Iloinen Itä-Suomi – ei pelkkä tyhjä slogan!

12.06.2013

Suomalaisesta aluepolitiikasta on esimerkkejä ja mielipiteitä moneen lähtöön, mutta kolme itäsuomalaista kaupunkia on saanut nauttia sen kiistämättömistä siunauksista.

Yliopisto-opetusta 1960-luvulla hajautettaessa ei synnytettykään vain yhtä Itä-Suomen yliopistoa, vaan tehtiinkin jako kolmeen. Karkeasti voisi sanoa, että Joensuussa korostuvat humanistiset tieteet, Kuopiossa lääketiede ja Lappeenrannassa tekniikka ja talous. Kuopio ja Joensuu ovat sittemmin lähentyneet ja muodostaneet hallinnollisesti yhteisen Itä- Suomen yliopiston. Kaikki kolme kaupunkia ovat ymmärtäneet yliopistojen ja opiskelijoiden arvon maineelleen ja painoarvolleen.

Näiden kolmen kaupungin YTHS-toimipisteillä on paljon yhteistä. Olemme samaa kokoluokkaa, meillä on uskollinen ja omistautunut henkilökunta, ja olemme halukkaita kokeilemaan uutta – olipa kyse AMK-pilotista, uusien toimintaprosessien toteuttamisesta tai sähköisen asioinnin tehostamisesta. Näistä kerrotaan enemmän lehden muussa sisällössä. Lisäksi teemme yhteistyötä sovitun alueellisen mallin mukaisesti.

Aivan lähinaapureita emme kuitenkaan ole, vaikka saman pikkujärven, Saimaan, rannoilla olemmekin. Jos nautit Lappeenrannan torilla vetyaamiaisen, ajat Joensuun torille muikkulounaalle ja pistäydyt Kuopion torilla ostamassa kalakukon iltapalaksi, auton mittariin on Lappeenrantaan palattua kertynyt 650 kilometriä. Fyysinen etäisyys luo omia rajojaan yhteistyölle, jonka mahdollisuudet yhteisen puhelinjärjestelmän ja toivottavasti tulevien teknisten ratkaisujen myötä paranevat. Olipa tuleva ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomalli YTHS:n toteuttama tai ei, yhteistyö terveyspalveluyksiköiden välillä varmasti lisääntyy. Mutta etenkin ammattikorkeakoulujen opiskeluterveydenhuoltoasia voi tuoda eteemme aivan uusia haasteita uusien kampusten ja lähipalveluiden kehittämisen myötä.

Toipa tulevaisuus mitä tahansa muutoksia eteemme, itäsuomalaisella asenteella pärjätään: Täällä murheet ovat usein pienempiä kuin ehkä jossain muualla, ja asioilla on aina taipumus lutviutua. Siksipä täällä on aina mukava tulla töihin. Opiskelijan parempi terveyskin on iloinen asia!

Sami Raasakka
Lappeenrannan terveyspalveluyksikön johtaja

Kuvat YTHS viestintä, Päivi Raasakka

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi:

Lisää uutisia samasta kategoriasta

YTHS:n toiminta on vaikuttavaa