02/15 / torstai 12.11.2015

Verkko-ohjelmista helpotusta jännittämiseen, stressiin, masennukseen ja unettomuuteen

Verkko-ohjelmista helpotusta jännittämiseen, stressiin, masennukseen ja unettomuuteen

12.11.2015

Sosiaaliset tilanteet, kuten julkisen esiintymisen, kokee ongelmallisiksi jännittämisen vuoksi joka kolmas opiskelija.

YTHS:llä on vuodesta 2014 alkaen ollut käytössä Headstedin Jännä juttu -verkko-ohjelma, josta opiskelija on voinut hakea helpotusta jännittämiseensä ja sosiaalisten tilanteiden pelkoonsa. Jännä juttu sai syksyllä 2015 rinnalleen kolme uutta verkko-ohjelmaa. Niiden avulla opiskelija saa apua stressin, masennuksen ja unettomuuden selättämiseen.

Headstedin toimitusjohtaja Kirsikka Kaipaisen mukaan verkko-ohjelmiin on syys-lokakuun 2015 aikana kirjautunut yli 200 korkeakouluopiskelijaa.

Headstedin toimitusjohtaja
Kirsikka Kaipainen

- Kun opiskelija kirjautuu headsted.fi-palveluun, hän voi valita neljästä verkko-ohjelmasta haluamansa. Stressaantunut opiskelija löytää stressinhallintakeinoja Työstä stressiä -ohjelmasta, univaikeuksista kärsivä voi hakea apua Levollinen uni -ohjelmasta, jännitysoireiden kanssa kamppailevalle sopii Jännä juttu, ja alakuloinen tai elämän suuntaa hakeva voi tarttua Hyvän elämän kompassiin.

- Ohjelmat on jaoteltu viikkosisältöihin, joita on ohjelmasta riippuen viidestä seitsemään. Suositus on, että ohjelmasta käydään läpi yksi osio viikossa, koska silloin sisältöön ja harjoituksiin pystyy paneutumaan kunnolla. Kyse on näet taitojen kehittämisestä, joka vaatii säännöllistä harjoittelua ja opitun käytäntöön viemistä, Kaipainen täsmentää.

Verkko-ohjelman aloituskynnys on Kirsikka Kaipaisen mielestä matala, koska se ei vaadi muuta kuin rekisteröitymisen. Opiskelijan ei siis tarvitse hakeutua vastaanotolle tai selvittää, milloin seuraavat ryhmät alkaisivat.

- Muita hyviä puolia ovat, että ohjelman voi aloittaa ja sitä voi käyttää koska tahansa, harjoituksia voi tehdä omaan tahtiinsa ja niihin pääsee verkossa palaamaan myöhemminkin, Kaipainen lisää.

Huonona puolena täysin itsenäisessä käytössä Kaipainen näkee sen, että opiskelija ei välttämättä pääse pohtimaan harjoituksia kenenkään kanssa, ainakaan saman tien. Verkko-ohjelma voi myös jäädä kesken, jos kukaan ei ole tukemassa sen läpikäyntiä.

YTHS:n henkilökunta on antanut pisimpään YTHS:n käytössä olleesta Jännä juttu –verkko-ohjelmasta mm seuraavanlaista palautetta:
"Vastaanottotyössä hyvä väline annettavaksi asiakkaan käyttöön."
"Olen työssä opiskeluterveydenhuollossa ja olen monille opiskelijoille neuvonut tämän ohjelman. Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä."
"Voi tehdä milloin haluaa ja missä haluaa ja edetä omaan tahtiin. Sopii hyvin tueksi myös perinteisille hoitokäynneille. Hyvin tehty ohjelma."


Lue lisää:


Teksti Sini Kivijärvi
Kuvat Sini Kivijärvi, Aki Loponen

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi: