02/15 / torstai 12.11.2015

Välinehuolto on tärkeä osa turvallisuutta ja laatua
Välinehuoltaja Sonja Kainulainen tekee työtään vahvalla ammattiylpeydellä.

Välinehuolto on tärkeä osa turvallisuutta ja laatua

04.12.2014

YTHS:n potilasturvallisuus muodostaa kokonaisuuden, jossa välinehuolto on yksi peruspilareista. Esihistoriallisella ja antiikin ajalla puhtauden merkitystä pidettiin tärkeänä henkilökohtaisen hygienian, potilaan ja ympäristön hoidossa. Silloin käytettiin kuivaa kuumuutta ja tulta instrumenttien sterilointiin.

Mika Waltari kirjoittaa kirjassaan Sinuhe: ”Mutta pian hän unissaankin tietää, että veitsi on puhdas vasta tulella puhdistettuna ja vaate puhdas vasta lipeässä ja vedessä keitettynä.” Vaikka me emme enää puhdista veistä tulella tai keitä vaatetta lipeässä, periaatteet ovat pysyneet samana vuosisatojen ajan.

Välinehuollon tarkoituksena on tuottaa puhtaita, desinfioituja, steriloituja tai steriilejä välineitä potilaan hoitoa ja tutkimuksia varten. Puhtausluokan määrää tehtävä toimenpide ja toimenpiteen kohde sekä se, minkä kudoksen kanssa instrumentti joutuu kosketuksiin. Välinehuollossa työskentelevä välinehuoltaja osallistuu siis välillisesti opiskelijan hoitoon.

Pääosan YTHS:n välinehuollosta tapahtuu suunterveydessä. Suunterveyden haasteena hygieniakäytäntöjen toimivuuden kannalta ovat muun muassa toimenpiteiden luonteen ja vaikeusasteen vaihtelevuus sekä se, että potilaat vaihtuvat usein työpäivän aikana.

Tärkeää on voida luottaa siihen, että potilastyössä käytetyt instrumentit ja välineet ovat oikein puhdistettuja ja huollettuja. Tästä alkaa potilasturvallisuus.

Minun työni välinehuoltajana Töölössä

Helsingin toimipisteessä työskentelevä välinehuoltoja Sonja Kainulainen kertoo, että työ välinehuollossa on monipuolista ja ajoittain nopeatempoista, fyysistä työtä. Työtä kuormittavat jatkuva lämpö ja kosteus sekä koneista kantautuva melu.

- Välinehuoltajan työlle ei ole luotu suurta painoarvoa, koska se on siivouksen kanssa aika näkymätöntä työtä, silloin kun kaikki toimii moitteettomasti. Itse pidän suuressa arvossa tekemääni työtä ja teen työni aina parhaalla mahdollisella tavalla ja ammattiylpeydellä, Kainulainen kertoo.

Faktaa

- Välinehuoltopalvelut tuotetaan tutkittuun tietoon perustuvin menetelmin.
- Toimintaa ohjaavat kaikki välinehuoltoa (desinfektio, indikaattorit, pakkausmateriaalit, sterilointimenetelmät jne.) koskevat EU-suositukset ja SFS EN standardit, Valviran/THL - ohjeet ja sisäiset laatu- ja toimintaohjeet.
- Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista 629/2010, paineastialaki ja paineastia asetus, työturvallisuuslaki ovat toiminnan perustaa.


Teksti Annukka Vuorinen, Merja Lauri
Kuva Eija Berg

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi: