02/15 / torstai 12.11.2015

Seksitautien etätestaus

Seksitautien etätestaus

12.11.2015

Syyskuussa 2015 alkaneessa puolen vuoden mittaisessa pilotissa kokeillaan klamydian ja tippurin etätestausmallin toimivuutta YTHS:ssä.

Seksitaudit voivat olla oireettomia mutta tarttuvia. Hoitamattomina ne voivat aiheuttaa vakavia jälkiseuraamuksia kuten lapsettomuutta.

Suomessa todetaan vuosittain noin 13 000 klamydiatapausta ja 300 tippuritartuntaa. Luvut eivät kerro koko totuutta, koska kaikki eivät käy testeissä. Esimerkiksi YTHS:ssä vuonna 2013 tutkittiin reilut 4000 klamydianäytettä sekä noin 6700 klamydia- ja tippuriyhdistelmänäytettä. Syynä vähäisiin näytemääriin voi olla yksinkertainen; pelkästään hoitotakuun edellyttämä terveydenhoitajan takaisinsoitto saattaa heikentää intiimin asian esittämistä hankalassa tilanteessa, ja lähete saattaa jäädä pyytämättä.

Etätestausmallin pilotoinnin tavoite on madaltaa kynnystä seksitaudin testaamiseen ja sujuvoittaa opiskelijan hoitoonpääsyä.

Miten etätesti otetaan?

Opiskelija voi tilata verkosta klamydian ja tippurin kotitestin ja lähettää sen tutkittavaksi. Kun testitulos on valmis, tuloksen voi tarkistaa etätestauksen verkkosivuilla. Jos tulos on positiivinen, opiskelijaa neuvotaan ottamaan yhteyttä YTHS:n toimipisteeseen.

Yhtyneet Medix Laboratorion etätestestauspaketti on valmis tuote. Syys-lokakuun aikana etätestausnäytteitä oli otettu 1147 kappaletta.

Etätestauksen lanseeraaminen syyskuun alussa kiinnosti laajasti mediaa. Kaikki Suomen suuret mediat (mm. Yle, Helsingin Sanomat, MTV3 jne) uutisoivat asian. Media linkitti palvelusta tehdyn YouTube-videon uutisosumiin, ja videota oli katsottu marraskuun alkuun mennessä yli 2 600 kertaa. 

Teksti Hanna Kari ja Sari Krappe
Kuva Yhtyneet Medix Laboratoriot

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi: