02/15 / torstai 12.11.2015

Potilastietojärjestelmän uusiminen "Potke" puhututtaa

28.11.2013

Piikki kävi kyselemässä Potke-hankkeen viimeisimpiä tunnelmia.

Piikki päätti haastatella hankkeen nostattamista mietteistä kahta työntekijää. Tampereen toimipisteestä ajatuksiaan kertoi mielenterveyden sairaanhoitaja Helena Haikonen, joka ei ole mukana hankkeen työryhmissä.

”Potke-hanke ei ole tunteitani paljon herättänyt. Pidän työssäni uusista asioista, joten minulla on  positiivinen vire uudistukseen. Toiveena tietysti olisi, että tuleva potilastietojärjestelmä olisi tarpeeksi notkea ja palvelisi työntekijöitä sekä tietysti samalla potilaita, ettei työntekijöiden tarvitsisi palvella konetta. Esimerkiksi joitain tilastoasioita on pitänyt aiemmin laskea käsipelillä, kun tietokoneelta ei ole saanut tai osattu ottaa tarvittavia tietoja, puhumattakaan nykyisestä laskutusohjelmasta. Yleensäkin toivoisin, etteivät koneet ja ohjelmat määräisi työtämme, vaan potilaat olisivat YTHS:n pääasia.”

"Henkilöstöä on kuunneltu"

Positiivisesti on virittäytynyt myös Otaniemen toimipisteen palvelusihteeri Eeva Ordén, joka on myös YTHS:n hoito- ja toimistohenkilöstön pääluottamusmies. 

”Minut on ammattiryhmäni edustajana ja atk-tukihenkilön roolissa pyydetty mukaan uudistusta koskeviin työryhmiin. Olin mukana jo nykyisen potilastietojärjestelmän  Medicuksen pilotoinnissa vuonna 1997 atk-tukihenkilön roolissa. YTHS:n yleislääkäri Patrik Schroeder kehitti aiemman järjestelmän, jota pilotoitiin silloin Otaniemen toimipisteessä. Myös tässä uudistuksessa säätiön johdolta tuli kysely, ketkä olisivat kiinnostuneita toimimaan tukihenkilöinä, ja minä ilmoittauduin mukaan. Ennen Medicusta meillä oli pelkät pöytäkoneet, joilla tilastoitiin diagnooseja, ja potilaskertomukset kirjattiin ainoastaan paperille.

Potke:ssa olen mukana ajanvarauksen ryhmässä, palvelusihteerin nimikkeellä olevassa ryhmässä sekä pienemmissä työpajoissa. Ajanvarauksen kautta tulevat yhteydenotot ja hoidontarpeenarviointi ovat omalta osaltani niitä pohdittavia asioita. Lisäksi mietitään, miten polku menee ja viestintä kulkee eteenpäin akselilla lääkärit ja terveydenhoitajat ja mitä toivottaisiin siinä olevan."

Eeva Ordén on ollut kaikissa työpajoissa mukana, ja niihin on toistaiseksi sisältynyt kaksi isompaa ja kaksi pienempää työpajaa. Eevan mukaan Potke kyllä puhututtaa henkilöstöä joka päivä "ja hyvä niin". Eevan mukaan toiveita on kovasti. Henkilöstö toivoo hyvää työkalupakettia, kaikille sektoreille yhteistä työkalua ja ennen kaikkea asiakkaille parasta mahdollista palvelua. Moninainen asioiden siirto paikasta toiseen helpottuu, kun pystyy samalta istumalta tekemään monta asiaa.

"Minulla on hyvä tunne siitä, että voin vaikuttaa millainen potilastietojärjestelmä meille tulee. Olen päässyt mukaan vaikuttamaan potilastietojärjestelmän valintaan, ja itsellä sellainen tunne, että on kuunneltu ja otettu todesta ne toiveet, joita pitkän käyttäjäkokemuksen omaavalla voi olla. Potkessa ovat kaikki ammattiryhmät mukana, se on sen paras anti ja rikkaus. Olen oikein innostunut asiasta", Eeva tunnelmoi.

Onko aikataulu liian kireä?

Toisaalta isossa hankkeessa on aina riskejä, jotka askarruttavat myös luottamusmiestä.

"Aikataulu vähän mietityttää, että onko se realistinen. Henkilökunnan koulutus vie paljon aikaa ja se pitää suunnitella hyvin. Koulutus ja uuteen järjestelmään tutustuminen ei ole lainkaan vähäpätöisin asia, vaan suurimpia asioita tässä käytännön toteutuksessa. Koulutukseen pitää varata riittävän pitkä aika ja riittävät resurssit ja tukihenkilöverkon pitää olla toimiva. Henkilökunnan keskuudessa on kyllä vähän huolta siitä, että miten tästä kaikesta selvitään, mutta kyllähän me selviämme kun hyväksymme sen, ettei kaikki ole valmista heti eikä kaikkea voi omaksua yhdessä yössä."

Eeva uskoo, että epäilijöitäkin on, mutta vähemmän. Osaa henkilökuntaa saattaa kauhistuttaa, kun ohjelmat muuttuvat. Tässä auttaa Eevan mukaan kuitenkin positiivinen asenne. Kaikki ammattiryhmät ovat saaneet olla mukana suunnittelussa, se luo luottamusta siihen, että homma menee hyvin.

"Potke on meidän tulevaisuutta, ja odotan sitä innolla. Toivon, että se tuo arkeen helpotusta. Mehän olemme yksi yhtenäinen ja yhteinen YTHS - samat lähtökohdat ja tavoitteet. Tämä tuo yhtenäisyyttä ja yhteistä henkeä!"

Teksti Leena Vapaavuori

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi: