02/15 / torstai 12.11.2015

Päivi Pynnönen: ”Olen ylpeä YTHS:stä”

Päivi Pynnönen: ”Olen ylpeä YTHS:stä”

20.01.2013

Pohjoismaisen kongressin äidiksi tituleerattu YTHS:n mielenterveystyön johtava ylilääkäri Päivi Pynnönen hymyilee vinosti, kun kysyn häneltä, missä tunnelmissa hän oli heti alussa kuultuaan pääsevänsä Pohjoismaisen kongressin vastuujärjestäjäksi vuonna 2009.

- Ristiriitaisissa, hän vastaa.

- Aluksi hirvitti ja mietitytti, miten siitä ikinä selviää. Mutta kun toimeksianto tuli käydessämme ottamassa oppia edellisessä kongressissa Norjassa, alkoi asian työstäminen saman tien. Jo lentomatkalla takaisin Suomeen haastattelin koko kollegajoukkoa tulevan kongressin tiimoilta, ja aloin lokeroida aiheita ja toimintatapoja. Kotiin tullessani kirjoitin listan siitä, mitä näissä keskusteluissa nousi esiin, ja jo näissä muistiinpanoissa nousi esiin varhaisen puuttumisen tärkeys.

Kongressivuoro kiertää Pohjoismaissa joka toinen vuosi, joten Suomen vuoro on ainoastaan kahdeksan vuoden välein. Edellisen Suomessa järjestetyn kongressin onnistumisen kokemukset loivat entistä enemmän paineita uudelle onnistumiselle. Päivi kertookin suuren osan kunniasta menneen mukana olleelle kongressitoimistolle ja sen vetäjälle, Aira Raudasojalle.

- Kongressitoimiston lisäksi oli myös selvää, että kongressiin tarvittiin ohjelma- ja järjestelytoimikunta. Kokoonpanot niihin syntyivät melko helposti - osin ihmisten professioiden ja osin innostuneisuuden kautta.

Päivi pitää pienen tauon ennen kuin jatkaa hymyillen:

- Aiotko kysyä minulta, missä vaiheessa aloin uskoa kongressin onnistumiseen?

Ehdottomasti!

- Huhtikuussa 2012, kun abstraktit saatiin. Ne istuivat hienosti ohjelman muuhun rakenteeseen. Halusimme tarjota yleisölle jotain mieleen jäävää, osoittaa arvostusta mielenterveyden työntekijöille ja antaa ammatillisesti uutta.

- Mahtavaa oli, että osallistujamäärä yllätti meidät kaikki positiivisesti, tunnelma oli upea, ja koko kaksipäiväinen ohjelma juhlineen meni jopa paremmin, kuin olimme uskaltaneet toivoa. Olen ollut iloinen, että jotkut osallistujat ovat kertoneet palanneensa kongressin jälkeen innostuneena työhönsä. Samoin kävi minulle.

Saattaisit siis harkita kongressin järjestämistä uudelleen?

- Kyllä saattaisin – mutta en ilman kongressin järjestämiseen ja ohjelman toteuttamiseen osallistuneita opiskelijoita ja YTHS:n ammattitaitoisia ja viisaita työtekijöitä, joille kiitos kongressista. Oli todella hienoa olla ylpeä YTHS:stä.

Teksti Sari Krappe
Kuva Sini Kivijärvi

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi: