02/15 / torstai 12.11.2015

Opiskeluterveydenhuollossa tsempataan opiskelijat liikkumaan

Opiskeluterveydenhuollossa tsempataan opiskelijat liikkumaan

28.11.2013

Maistuvatko korkeakouluopiskelijoille olut ja makeiset paremmin kuin liikunta?

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen 2012 mukaan opiskelijoiden, varsinkin miesten, ylipaino on lisääntynyt. Tutkimustuloksista käy ilmi, että viidennes opiskelijoista harrastaa hyvin vähän liikuntaa. Kipinä terveellisten elämäntapojen noudattamiseen on tultava jokaiselta itseltään, mutta kannattaa muistaa, että opiskelijoiden toivomaa sytytysapua annetaan opiskeluterveydenhuollossa.

Liikunnan mini-interventio avuksi

Opiskelijoiden liikuntaliitto ry (OLL) ja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) ovat yhdessä kehittäneet liikunnan mini-interventio
-toimintamallin – välineen, jonka avulla liikunta otetaan opiskelijan kanssa puheeksi vastaanotolla ja terveystapaamisessa. Malli on otettu tänä syksynä käyttöön kaikissa YTHS:n toimipisteissä.

Herää kysymys, eikö opiskelijoita saa kaivamaan urheiluvälineensä esille pelkästään lisäämällä liikuntapalveluja? Vastaus on EI.

Jussi Ansala

Korkeakoululiikunnan asiantuntija Jussi Ansala OLL:stä kertoo, että hyvätkään korkeakoululiikunnan palvelut eivät kovin hyvin saavuta vähemmän liikkuvia opiskelijoita, mutta opiskeluterveydenhuolto saavuttaa. Liikunnan edistämiskeinoja on siksi järkevää ulottaa myös muiden kuin perinteisten liikuntapalvelujen tuottajien piiriin.

- Liikunta-asioiden systemaattinen sisällyttäminen opiskeluterveydenhuollon toimintaan on yksi hyvä keino edistää opiskelijoiden liikuntaa, vahvistaa Ansala.

Liikunnan mini-interventio kuulostaa Ansalan sanomana ”lempeältä liikuntapiiskalta”.

- Esimerkiksi YTHS:n sähköisen terveyskyselyn pohjalta tapahtuvassa terveystapaamisessa terveydenhoitaja ottaa opiskelijan kanssa liikunnan puheeksi seuraavalla tavalla: Mikäli opiskelijan liikunta on terveyden kannalta vähintään riittävää, terveydenhoitaja vahvistaa opiskelijan käyttäytymistä. Mikäli opiskelija harrastaa liikuntaa, mutta ei terveyden kannalta riittävästi, terveydenhoitaja neuvoo ja motivoi opiskelijaa harrastamaan liikuntaa enemmän.

Ansala, joka pyöräilee työmatkansa ympäri vuoden, uskoo, että isot ja nopeatkin muutokset ovat mahdollisia, jopa todennäköisiä: Aiemmin liikuntaa harrastamattomasta voi tulla himoliikkuja.

Tuleva himoliikkuja – tutustu näihin nettisivuihin:

Korkeakoulujen liikuntapalvelut

Ravinto ja liikunta

OLL on valtakunnallinen opiskelija- ja korkeakoululiikunnan edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Lue lisää.

Opiskelijoiden liikunta

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus

Teksti Sini Kivijärvi
Kuvat Rodeo ja OLL

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi: