02/15 / torstai 12.11.2015

Haastattelussa suunterveyden pitkän linjan ammattilaiset

29.04.2015

Hammashoitaja Anneli Sohkasen ja hammaslääkäri Sirkku Branderin ajatuksia työuran varrelta.

Miksi kiinnostuit suunterveyden opiskeluista? Entä YTHS:stä?

Anneli: Hain vuonna 1974 hammashoitajan harjoittelijan paikkaa, kiinnostuin työstä ja valmistuin alalle 1976. Elokuussa aloitin jo äitiysloman sijaisena. Otaniemeen hain paikkaa ihan lehti-ilmoituksen nähtyäni. Hauska sattuma oli, kun tiedustelin puhelimitse asiaa, että hakemukseni oli jäänyt lomapostien alle, eikä sitä oltu käsitelty lainkaan. Onneksi paikka myöhemmin avautui kuitenkin minulle – työskentelin Otaniemessä sen sulkeutumiseen saakka 34 vuotta ja siirryin sitten Töölön toimipisteeseen.

Sirkku: Olen täällä YTHS:ssä melko uusi, paluumuutimme perheen kanssa takaisin Helsinkiin kesäkuussa. YTHS:llä aloitin elokuussa. Olen opiskellut Kuopiossa ja tähänastisen työurani tehnyt Pohjois-Karjalassa, omalla maalaisvastaanotolla Liperissä sekä Joensuun kiireisessä terveyskeskuksessa. YTHS:llä oli tuttu kollega jo töissä, joten tiesin vähän YTHS:stä etukäteen.

Mitä arvostat nyt työssäsi tai työpaikassasi?

Anneli: Olen viihtynyt työssäni ja asiakkaamme ovat ihania. Työporukkakin on mukavaa. Töölössä minulta jäi välinehuolto pois, sillä täällä on erikseen välinehuoltajat. Muutto oli helppo, tunsin ennestään jo työtovereita Töölöstä. Maisema ikkunasta muuttui kyllä metsän sijasta tiiliseinäksi.

Sirkku: Työssäni arvostan mahdollisuutta vaikuttaa nuorten suunterveyden edistämiseen. Potilaat ovat pääosin hyvähampaisia ja kiinnostuneita suunsa terveydenhoidosta. Aiemmin terveyskeskustyö Joensuussa painottui lähinnä akuuttihoitoihin, eikä terveitä suita päässyt juurikaan näkemään muutoin kuin yksityisvastaanotolla. Opiskelijoissa on paljon stressaantuneita, ja narskuttelijat huomioidaan järjestämällä moniammatillisia ryhmiä, joissa elämäntilanteet ja -tavat huomioidaan kokonaisuutena.

Mistä saat työniloa?

Anneli: Saan työniloa tyytyväisistä potilaistamme. Työ on akuuttipainotteista. Taustalla oleva kiire harmittaa ja myös hoitojaksojen siirtyminen pidemmälle.

Sirkku: Potilaiden hoitokäytännöissä mm. tarkastusvälien ja kariesten paikkaamisen osalta on jonkun verran eroavaisuutta aiempaan. Erityishoitojen osalta potilaiden ns. hoitopolut ovat vielä osin epäselviä minulle. Uskoisin uuden potilashallintaohjelman auttavan käytänteiden yhtenäistämisessä, kun yhdessä opiskelemme uuden kirjaamisen. Työniloa antaa hyvin onnistunut hoitokokonaisuus sekä potilaiden positiivinen palaute.

Miten terveyden edistäminen näkyy työssäsi?

Anneli: Terveyden edistäminen on mukana päivittäisessä työssäni. Vähentyneet ennalta ehkäisevät toimenpiteet näkyvät valitettavasti myös hampaissa. Aiemmin kouluhammashoidossa panostettiin enemmän ennaltaehkäisyyn, ja sen hyödyn huomasi suunterveydessä.

Sirkku: Keskustelen mielelläni potilaiden kanssa ravitsemukseen ja hampaiden kotihoitoon liittyvistä asioista. Kuopiossa ennaltaehkäisevässä hammashoidossa oltiin edelläkävijöitä: ”poraamatta paras”. Olen toiminut myös Pohjois-Karjalan suun terveyden edistämisen työryhmässä ja Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen työryhmässä.

Haluaisitko muuttaa työssäsi jotain?

Anneli: Lisäkäsiä tarvittaisiin. Työmme ei koskaan lopu.

Sirkku: Olisi mukavaa, jos jatkossakin olisi mahdollisuus oikea-aikaiseen jouhevasti etenevään suun kokonaishoitoon.

Mikä auttaa Sinua jaksamaan työssäsi?

Anneli: Olen aktiivinen, myönteinen luonteeltani ja harrastan monipuolisesti liikuntaa.

Sirkku: Työhuoneeni seinätaulussa on hyvä ohje: “Every day may not be good, but there is something good in every day”! Yritän ehtiä osallistumaan taukojumppaan ja vapaa-aikanani harrastan pilatesta ja joogaa. Luen kirjallisuutta myös paljon.

Annelin ja Sirkun haastattelussa tuli esiin vahva työmotivaatio, positiivisuus ja läsnäolo. Myös kiinnostus erilaisiin asioihin kannattelee kiireisessä työelämässä.

Haastattelijana toimi Merja Lauri

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi: