02/15 / torstai 12.11.2015

Pohjoismainen yhteistyö kantaa opiskeluterveydessäkin

Pohjoismainen yhteistyö kantaa opiskeluterveydessäkin

20.01.2013

Pohjoismainen opiskeluterveyden kongressi järjestetään kahden vuoden välein eri Pohjoismaissa. Tänä vuonna järjestelyvuorossa oli Suomi.

YTHS aloitti kongressivalmistelut jo keväällä 2011, kun oppia oli ensin haettu edellisestä kerrasta Norjassa syksyllä 2010. Onneksi säätiömme ei ollut tällä asialla ensimmäistä kertaa. Edellinen kongressikerta Suomessa 2004 oli ollut jymymenestys, mikä osaltaan loi lisäpaineita uudelle ohjelma- ja järjestelytoimikunnalle. Tämänvuotisen mielenterveysaiheisen kongressin teemaksi valittiin aina yhtä ajankohtainen Varhaiset interventiot.

Säkkipillillä kohti stressinhallintaa

Seminaarin avajaisohjelma käynnistyi torstaiaamuna 13.9.2012 klo 10 säkkipillivirtuoosi Tapani Variksen Finlandia-säkkipillifanfaarilla. Kongressin avasi YTHS:n hallituksen puheenjohtaja Kristina Kokko, minkä jälkeen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson toi avajaisiin omakohtaisen, tunteikkaan ja erittäin ajankohtaisen valtiovallan tervehdyksen.

kongressi
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ja
YTHS:n toimitusjohtaja Jukka Männistö.

Päivän ensimmäinen pääpuhuja professori Hasse Karlsson kertoi yli kaksisataapäiselle kongressiyleisölle stressistä. Karlsson kommentoi hyvin Duodecimin Matti Huttusta lainaten, kuinka stressin tutkijalle kaikkein stressaavin asia on ylipäätään stressin konseptin ymmärtäminen. Karlsson esitteli stressiä – sen laukaisevia tekijöitä, stressin olemusta ja seurauksia – paljolti ihmisen fysiologisista lähtökohdista.

Esitys sivusi hyvin seuraavan esiintyjän, YTHS:n psykologi Minna Martinin aihetta eli stressinhallintaa psykofysiologisia työkaluja käyttäen. Olin kuullut Minnan esityksen myös aiemmin edellisessä kongressissa Oslossa, ja minuun teki edelleenkin vaikutuksen se, miten helposti huomaamatta jäävä hengittäminen vaikuttaa niin paljon koko ihmiskehon hyvinvointiin.

kongressi
Psykologi Minna Martin

Kolmas pääpuhuja, YTHS:ltä vuodenvaihteessa eläköitynyt, mutta kriisiasioista tuskin koskaan lopullisesti eläköityvä Salli Saari, kertoi vaikuttavasti siitä, kuinka kauan lopulta yksilöille ja yhteisöille pitää varata aikaan äkillisistä järkyttävistä tapahtumista ja kriiseistä toipumiseen.

Salli oli huomannut, miten kriisistä toipuu jokainen aivan eri tavoin – osa  nopeammin ja osa hitaammin: Hän kertoi, miten kaikki eivät edes pysty käsittelemään ja kohtaamaan niitä vaikeita ajatuksia ja tunteita, joita järkyttävä kokemus tuottaa. Heillä mieli torjuu nämä pois mielestä, jolloin tapahtumat siirtyvät myöhemmin työstettäviksi. Mielellä kun ei aina ole muita vaihtoehtoja. Mutta meille kaikille on kuitenkin yhteistä se, että kriisistä toipuminen vie aina paljon enemmän aikaa kuin kukaan meistä uskoo.

Kongressin ensimmäistä osuutta vetivät tunteikkaasti ja hauskasti YTHS:n psykologi Birgitta Jalander ja nykyään eläkkeellä oleva säätiön pitkäaikainen johtajapsykiatri Kari Pylkkänen.

Kannat kattoon!

Kongressin rinnakkaissessiot olivat antoisia, joten kongressiväellä oli vaikeaa valita, mihin niistä pitäisi osallistua: traumaterapian interventiot kriisityössä, opiskelukyvyn tukeminen ja mielenterveyden sähköiset palvelut. Vaikka itselleen mielenkiintoisimmat esitykset oli etukäteen yrittänyt taimata omaan kalenteriinsa, aikataulu petti, kun edessä oli jatkuvasti kiinnostavampia puhujia ja teemoja.

Vakavista teemoista siirryttiin kevyempään ohjelmaan Helsingin kaupungin vastaanotolla, josta siirryttiin jo melko vauhdikkaasti Suomenlinnaan meneviin laivoihin iltajuhlia varten. Tenalji von Fersen –kellarisali oli kuin luotu hämyisään tunnelmaan, jonka ääressä Pohjoismaiden opiskeluterveydenhuollon huippuasiantuntijat saattoivat tavata rauhassa toisiaan ja keskustella ajankohtaisista asioista. Iltaohjelmaa johti mainio YTHS:n juontajapari, Olli-Pekka Luukko ja Hanna Kari. Koskettavasti suoraan sydämiimme puhui myös koko kongressin tukipilari, säätiön mielenterveystyön johtava ylilääkäri Päivi Pynnönen, joka antoi kongressin kapulanvaihtoa symboloivan matkalaukun Lundin yliopistolle.

Hämyisä tunnelma oli kuitenkin ohimenevä tila. Lavalle asteli Juki Välipakka –bändi, joka räjäytti niin tunnelman kuin osallistujien kannat suoraan holvikattoon. Abba:n ja Aha:n musiikin pyörteissä pöydässä keskustelevia oli enää kourallinen.

Seuraavaksi Lundiin

Vaikka edellinen päivä oli ohjelmallisesti varsin runsas, ei myöhään venynyt iltakaan karkottanut kongressiyleisöä seuraavan päivän esityksistä. Seuraavan päivän pääesiintyjät – dosentti Kristina Kunttu ja psykologi Annamari Heikkilä - esittelivät YTHS:ssä kehitettyä, suurta suosiota niittänyttä ja paljon arkityössäkin käytettyä opiskelukykymallia, sen periaatteita ja soveltuvuutta yliopistomaailmassa. Opiskelijoiden loppuun palamisesta, siihen vaikuttavista asioista ja sen ehkäisystä kertoi erittäin elävästi professori Katariina Salmela-Aro, jonka vaikuttava esitys oli yksi kongressin mieliinpainuvimpia.

Toisen kongressipäivän muita aiheita olivat opiskelijoiden väkivaltakokemukset, opiskelukyvyn ylläpitäminen, varhainen puuttuminen ja tuen muodot, kriisityö, psykologinen neuvonta sekä opiskelijoiden kokemat ahdistuneisuushäiriöt.

Kongressin monipuolinen ja ajankohtainen ohjelma sai osallistujilta paljon kiitosta ja jopa kehuja. Tästä on hyvä jatkaa taas kahdeksan vuoden päästä.

Mutta sitä ennen: nähdään Lundissa 2014!


Lue myös mielenterveyden johtavan ylilääkärin Päivi Pynnösen haastattelu tästä.
Kongressiesitykset ovat luettavissa täällä.

Teksti Sari Krappe
Kuvat Sini Kivijärvi

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi: