02/15 / torstai 12.11.2015

YTHS-mallin amk-kokeilu laajeni Imatralle

YTHS-mallin amk-kokeilu laajeni Imatralle

20.01.2013

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti syksyllä 2011 YTHS-mallin pilotointikokeilun Saimaan ja Seinäjoen ammattikorkeakouluopiskelijoille.

Myöhemmin kokeilu laajeni Seinäjoen ympäristökuntiin Ähtäriin, Ilmajoelle, Kurikkaan sekä Kauhajoelle, ja nyt tammikuussa Saimaan ammattikorkeakouluopiskelijoiden ulottuville Imatralle.

Yhteistyötä monella tasolla

Imatran palvelupisteen toiminnan ovat startanneet terveydenhoitaja Katriina Ikävalko ja psykologi Jarno Korhola YTHS:n Lappeenrannan toimipisteestä.
- Paikalliset sidosryhmät ja oppilaitos ovat innolla mukana, kertoo Ikävalko.

Haasteellisena hän pitää YTHS:n palvelujen markkinointia uudelle kohderyhmälle.
- Paikallinen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Saiko tekee erittäin suuren työn markkinoinnin sujumiseksi.

Amk:n ja YTHS:n välistä yhteistyötä on edistetty ja kehitetty monin tavoin, esimerkiksi huoltsikka-toiminnalla.
- Ammattikorkeakoulun ja terveydenhuollon välinen oppilashuollon yhteistyö − huoltsikka − on kaikkia osapuolia helpottava ja asioita selkeyttävä toimintamalli, valaisee Ikävalko.
- Tapaamisiin kutsutaan koolle opiskelijan lisäksi oppilaitoksen, YTHS:n ja muiden opiskelijan hyvinvointiin ja opiskelukykyyn vaikuttavia tahoja.

Tapaamisissa on tarkoitus yhdessä etsiä opiskelijan elämäntilanteeseen sopivia ratkaisuja mm. opintojen etenemisen suhteen. Ryhmän koollekutsuja voi olla opiskelijan myötävaikutuksella joku huolta kantavista osapuolista.

Katriina Ikävalkon mukaan amk-kokeilu Lappeenrannassa on saanut opiskelijoilta enimmäkseen positiivista palautetta.
- Pilotointikokeilun alkuvaiheeseen osui Saimaan ammattikorkeakoulun muutto yliopistokampukselle. Palvelujen saatavuus saman katon alta on helpottanut opiskelijoiden arkea.

Pilotointikokeilussa ammattikorkeakouluopiskelija voi käyttää YTHS:n palveluja, mikäli hän on opiskelijana tutkintoon johtavassa koulutuksessa, hänen opiskelupaikkakuntansa on tehnyt sopimuksen YTHS:n kanssa ja opiskelija on maksanut YTHS:n vuosittaisen terveydenhoitomaksun.

Lue lisää http://www.yths.fi/amk

Teksti Sini Kivijärvi
Kuva Minna Ylä-Outinen

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi: