02/15 / torstai 12.11.2015

YTHS:n Hammas-Aslak 7.1.2013-17.1.2014

YTHS:n Hammas-Aslak 7.1.2013-17.1.2014

04.12.2014

Me kymmenen saimme mahdollisuuden lähteä kuntoilemaan Aslakiin Jyväskylään.

Meitä oli Tampereelta hammaslääkäri, suuhygienisti ja kaksi hammashoitajaa, Turusta hammaslääkäri, suuhygienisti ja hammashoitaja, Kuopiosta suuhygienisti sekä Oulusta hammaslääkäri ja suuhygienisti.

Aslak koostui neljästä viiden päivän rupeamasta. Asuimme erikokoisissa parvekkeellisissa kerrostalohuoneistoissa, joissa oli myös sauna. Osa huoneistoista oli niin pieniä yksiöitä, että nukkuessa Sannalla pää oli keittiön puolella ja Sadun jalat eteisen puolella. Elämä näissä asunnoissa oli kuitenkin ihanan kodinomainen.

Järjestäjän KK-Kunnon toimesta huoneistoihin toimitettiin aamu- väli- ja iltapala-ainekset, jotka sitten itse valmistimme. Lämpimät ruuat söimme ulkona.

Toisen jakson alkaessa huoneistomme muuttui Kylpylä Hotelli Laajavuoreen, jossa autokaupan ruokala ja pizzeria vaihtuivat notkuviin ruokapöytiin. Ensimmäisellä jaksolla meille tehtiin kävely- ja lihaskuntotestit, jotka uusittiin viimeisellä jaksolla vuoden päästä. Yhteisiä mukavia hetkiä koimme mm. kuntosalilla, vesijumpassa ja vesijuoksussa. Parhaimmiksi kokemuksiksi jäivät patikointi Leivonmäen kansallispuistoon, Nyrölän luontopolulle sekä savusauna syksyisen kuulaassa iltapäivässä.

Laajavuoren yökerhossa vietimme paljon aikaa, melkeinpä aamusta iltaan. Ohjelmassa oli kuitenkin juhlinnan sijasta lihaskuntotreeniä ja rentoutusta. Saimme tutustua muutaman kerran myös Shindoon. Viimeisellä jaksolla saimme myös vähän hemmottelua, kun toimintaterapeuttimme oli järjestänyt meille käsien parafiinihoidon.

Iltaisin järjestimme tahoillamme omaa ohjelmaa omien mieltymysten mukaan. Osa porukasta kävi seuraamassa teatterin harjoituksia tai elokuvissa, Nauruterapiaa saimme myös tuta Sannan avustuksella niin, että Tenat olivat koetuksella.

Mukana reissussa rähjääntyivät ”ässä-kööri” Saila, Sanna, Sari, Satu, Sinikka, Susanna sekä Elsa, Mia, Riitta-Liisa ja Timo.

Kuntoutuksen uusia tuulia

Kela on kehittämässä työikäisille uutta AURA-kuntoutusmallia. Se korvaa aiemmin käytössä olleet Aslak- ja Tyk-kuntoutukset. AURA-kuntoutuksessa asiakkaalla on aiempaa enemmän mahdollisuuksia räätälöidä kuntoutusta oman yksilöllisen tilanteensa mukaan.

Sen vuoksi emme hakeneet vuodelle 2015 enää omaa ryhmää, vaan väliaikana kuntoutusta haetaan yksilökuntoutuksena ammattiryhmä-Aslakiin tai oireperäiseen yksilökuntoutukseen.

Lisätietoa kuntoutuksesta saat työterveyshuollosta ja suoraan KELAn sivuilta kela.fi/tyoikaisille

Teksti Sinikka Lintuala, Merja Lauri
Kuva Teija Laitinen

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi: