02/15 / torstai 12.11.2015

Rakkaat työtoverit!

Rakkaat työtoverit!

04.12.2014

Sain viettää ihanan syyskuun viimeisen perjantain juhlien eläkkeelle jäämistäni. Muutaman muunkin kerran sain läksiäiskahvien merkeissä tavata työtovereita sekä säätiöltä että sidosryhmistä.

23 vuotta 1 kuukausi kului työtä tehden YTHS:llä opiskelijoiden parhaaksi. Työ oli antoisaa, mielenkiintoista, haasteellista ja joskus rankkaakin. Tässä työssä koin olleeni oikealla paikalla ja halusin tehdä työtä opiskelijoiden kanssa ja heidän hyväkseen ja näin vanhempana voi sanoa vanhanaikaisesti: Tämä oli minulle kutsumustyötä! Jyväskylän yliopiston 1800-luvulla rakennetun Seminarium- rakennuksen seinällä olevat sanat sopivat tähänkin: Nuorison parasta tässä harrastetaan.

Työtavat muuttuivat työurani aikana melkoisesti; ensimmäisiä potilaspapereitani olen kirjoittanut käsin, ajanvaraukset kirjattiin sinikantisiin ajanvarauskirjoihin. ATK on tullut ja monet erilaiset sähköiset menetelmät helpottavat ja nopeuttavat asioita, jos nyt joskus aiheuttavat ongelmiakin. Olen aloittanut kansakouluni öljylampun valossa ja eläkkeelle jäädessä käytössä on tietokoneet, älypuhelimet, asiointitilit, eHTAt, Meedocit, Lyncit, facebookit, twitterit ja nurkan takana on odottamassa Acutet, avo-Hilmot, spatit, ereseptit, tiketit ja ties mitä muuta mielenkiintoista.

Tautien kirjo on osin muuttunut, tutkimus- ja hoitomahdollisuudet ovat lisääntyneet, mutta potilas on pysynyt pohjimmiltaan samana.
Työelämä on muuttunut ja muutokset jatkuvat. Jos olisimme toimineet aina vain samoin, meitä ei enää tarvittaisi. Jos tyytyisimme vanhoihin tapoihin tai haluamme tehdä työtä vain mukavuusalueellamme, niin paljon jäisi hyvää potentiaalia käyttämättä. Elämme terveydenhuollossa kriisin aikaa, mutta samalla mielenkiintoisia, monien mahdollisuuksien aikoja. Koko terveydenhuollossa on menossa suurin uudistus (tai mullistus) vuosikymmeniin.

Menkää eteenpäin, nähkää mahdollisuudet ja kehittäkää kriittisesti toimintatapoja. Eivät nämä muutokset ole ongelmia, vaan innostavia, jopa riemullisia haasteita. Työ ei tullut minulle ongelmaksi, vaan omat sairauteni. Luopuminen työstä ei ollut helppoa etukäteen, mutta näin jälkikäteen voin todeta, että päätös oli oikea. Vaikeaksi sen teki osaltaan myös mukavat ja ihanat työtoverit, joihin vuosien varrella olen tutustunut. Olen vaikuttunut ihmisten innosta ja palosta tehdä työtä opiskelijoiden hyväksi.

"Nyt alkaa uusi vaihe
Riittävän vanha
ymmärtämään yhä vähemmän
näkemään, miten valo muuttuu,
avaamaan kaikessa rauhassa oven
yksinkertaisille ilonaiheille:
lämmin tuuli
huoleton päivä
sopivasti villiintyneessä puutarhassa,
hyvät muistot ja läheiset lähellä."
-Bo Carpelan-

Lämpimät kiitokset jokaiselle! On ollut ilo saada tehdä yhteistyötä ja tutustua niin moneen säätiöläiseen vuosien varrella. Kaikkea hyvää ja menestystä teille jokaiselle!

Pirjo Paajanen
eläkkeelle jäänyt Jyväskylän terveyspalveluyksikön johtaja

Kuva Tiina Yli-Kivistö

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi: