02/15 / torstai 12.11.2015

Paperittomuus

Paperittomuus

28.11.2013

Palasin tauolta töihin upouuteen työhuoneeseen, johon ei ollut kertynyt vielä yhtäkään paperipinoa. Päätin, ettei kerrykään. Nyt kun vuosi on kulunut, olen kutakuinkin pysynyt tavoitteessa. Se ilahduttaa minua joka päivä.

Paperittomuus on paitsi ekoteko, myös satsaukseni työssä jaksamineen ja työtehoon. Kuluneen vuoden aikana olen tehnyt töitäni muun muassa junassa, autossa, puistossa ja kotona. Asian kuin asian miettiminen vaatii taustamateriaaleja: raportteja, julkaisuja, pöytäkirjoja ja muistioita. Minulle on tärkeää, että tarvittava tieto olisi käsillä heti kun sitä tarvitsen, siellä missä sitä tarvitsen. Mieluiten helposti. Paperipinojen kuljettaminen mukana ei ole enää vaihtoehto.

Paperittomuuden toteutuminen edellyttää muutaman teknisen apuneuvon haltuun ottoa. Tärkein on kannettava tietokone. Sen olen saanut työn puolesta. Toinen välttämätön apuväline on älypuhelin, joka minulla on omasta takaa. Älypuhelin tarjoaa verkkoyhteyden tietokoneelle paikassa kuin paikassa. Älypuhelimeeni on ladattu hyvä kalenteritoiminto, kameraskanneri ja prioriteettiohjelma. Kalenteritoiminto korvaa paperisen kalenterin. Kameraskannerilla valokuvaan kaikki ne liput, laput, käyntikortit, lehtijutut tai vaikka kongressiposterit, joita arvelen jatkossa tarvitsevani. Minulla on tili pilvipalvelimessa, jonne lähetän ne indeksoituna. Pilvipalvelimeen talletettuihin dokumentteihin on mahdollista päästä käsiksi mistä vain koneelta. Ne voi halutessaan myös jakaa työryhmän kanssa.

Prioriteettiohjelma korvaa työtehtävien muistilistat ja kalenterimuistiinpanot. Kotona on hyvä skanneri, jolla isommat paperipinot saa helposti sähköiseen muotoon. Töissä saan skannausavun tarvittaessa työkaverilta, jolla on työpöydällään sama vekotin.

Työpaikan kaikki dokumentit tulevat YTHS:n Green Office –satsauksen myötä sähköisinä, ja ne säilytetään verkossa. Työpaikka voisi edistää paperittomuutta vielä ainakin kahdella tapaa. PDF-dokumenttien käsittelyyn ja muokkaukseen tarvittava ohjelma työkoneella olisi iso apu, sitä vaativat työt teen nyt kotikoneella. YTHS:n dokumentit olisi myös hyvä säilöä pilvipalvelimeen, tai järjestää muuten mahdollisuus kirjautua YTHS:n tiedostoihin miltä tahansa tietokoneelta. Moni raportti tulisi luettua. Potilastietojen ja muun salassa pidettävän tiedon käsittely on eri asia, ja se vaatii omat järjestelmänsä. Siihen ei minulla ole tarvetta työhuoneen ulkopuolella.

Ekoteon paperittomuudesta tekee se, että paperia säästyy ja jätettä ei tule. Työkaveri tosin huomautti aiheellisesti, että esimerkiksi jokainen nettihaku ja pilvipalvelimella käynti vie sähköä yllättävän paljon. Tietokoneisiin ja älypuhelimiin kuluu luonnonvaroja ja jätettä kertyy.

Sähköä voi kuitenkin säästää monin eri tavoin, kuten välttämällä turhaa nettisurffailua, sähkönsäästöasetuksilla ja pitämällä laitteitaan sähköpiuhan päässä vain kun se on tarpeen. Teknisten laitteiden kanssa voi olla vähän konservatiivi: itse en kaipaa erilaisten härpäkkeiden uusimpia versioita. Jos vanha toimii, se välttää.

Systeemini on kaukana täydellisestä, tiedot ovat välillä hukassa kuten aina ennenkin. Olen siihen silti tyytyväinen. Suosittelen lämpimästi paperittomuutta kaikille joita se vähänkään kiinnostaa.

Teksti Riitta Ylikomi

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi:

Lisää uutisia samasta kategoriasta

YTHS viettää ympäristöystävällisiä teemaviikkoja