02/15 / torstai 12.11.2015

Syntiä suihkussa
Helsinki-Espoon terveyspalveluyksikön johtajan Mikko Murtosen sylissä on eurooppalainen lyhytkarvakissa Pupu. Eurooppalainen on pohjolan alkuperäiskissa ja edustaa monessa mielessä kestävää kehitystä.

Syntiä suihkussa

20.01.2013

Tällä palstalla YTHS:n työntekijät heittävät toisilleen ekopallon!

Suurimman osan aikuista elämääni kestävää kehitystä oli se, ettei perheellämme ollut omaa autoa. Olimme City Car Clubin jäseniä ja saimme lähelle kotikorttelia ajetun auton tarvittaessa käyttöömme. Kun City Car Clubiin liittyessä teki samalla sopimuksen silloisen HKL:n kanssa jatkuvasti voimassa olevasta suoraveloituksella maksettavasta kuukausilipusta, autoklubin kuukausimaksu jäi pariin euroon. Auton käytöstä maksettiin ajan ja matkan mukaan. Autoklubi tarjosi jäsenilleen koulutusta mm. ekonomisesta ajotavasta ja olen hyödyntänyt oppeja parhaani mukaan. Sittemmin perheemme lemmikkieläinten lisääntymisen myötä yhteiskäyttöautojen vuokraus muuttui sen verran haastavaksi, että oman auton hankinta tuli välttämättömäksi.

Merkittävimmäksi kestävän kehityksen elämäntavakseni koen vapaa-ajan palstan mökkeineen siirtolapuutarhassa. Kotoamme pääsee siirtolapuutarhaan raitiovaunulla lähes ovelta ovelle. Bussi on myös kätevä vaihtoehto. Myös työmatka siirtolapuutarhasta käsin taittuu kätevästi raitiovaunulla. Siirtolapuutarhassa ensimmäisiä opittuja taitoja oli kompostointi. Hankimme heti kättelyssä kaksi peruskompostia puutarhajätteitä varten ja lisäksi lämpökompostorin keittiön biojätteitä varten. Puuvartisempia puutarhajätteitä varten ostimme hakettimen. Paksummat puiset varret kuivaamme ja pilkomme polttopuiksi siirtolapuutarhamökin takassa poltettaviksi. Olen jo monta kesää ihmetellyt sitä, kun puutarhamme yhteisiä varoja käytetään siirtolavojen tilaamiseen puutarhajätteen pois kuljettamiseksi, kun omalla palstallamme onnistumme kierrättämään kaiken omin keinoin. Kestävän kehityksen edistämisessä on siis vielä paljon tehtävää siirtolapuutarhalaistenkin keskuudessa.

Pari vuotta sitten puretun 1930-luvun mökin hyväkuntoiset kuistilaudat pääsivät kesällä 2012 uusiokäyttöön uuden portin koristelautoina.

Olemme ostaneet uuden kodin, jonne pääsemme muuttamaan kevään 2013 aikana. Uudisrakennuksen energialuokka on paras mahdollinen A. Vastikään 100 vuotta täyttäneessä nykyisessä asuintalossamme energialuokka on huono E. On hienoa huomata, että uudisrakentamisessa pyritään energiatehokkuuteen ja sitä kautta ollaan mukana kestävässä kehityksessä. Uusi kotimme tulee olemaan vain 1,5 km päästä siirtolapuutarhastamme. Koiran kanssa onkin jatkossa entistä helpompi suunnata työpäivän jälkeen mökille talvellakin eikä tarvitse enää käyttää julkistakaan liikennettä – tai lupaisiko ehkä kuitenkin niin, että jos toiseen suuntaan kävelee niin toiseen suuntaan on lupa mennä ratikalla.

Ilmaisjakelun kieltävä tarra kotiovella on tärkeä keino pyrkiä vaikuttamaan paperin tuhlaukseen. Omassa taloyhtiössämme asuu paljon opiskelijoita, jotka ovat lähes yhdenmukaisesti kieltäneet ilmaisjakelun pudottamisen postiluukustaan. Toivoa vain voi, että tällainen joukkomielipide vaikuttaa ilmaisjakelun painosmääriin.

Se missä voisin tehdä parannuksen, on veden käyttö. Aamurituaaleihini kuuluu hampaiden pesu suihkussa. Samalla kun pesen hampaani jatkan suihkusta nauttimista – ymmärrän, että se on tuhlausta, mutta lämmin suihku aamutuimaan tuntuu niin hyvältä. Uudessa kodissamme kannusteena tämän huonon tavan muuttamiseen toiminee se, että vesimittarit ovat asuntokohtaisia ja hampaiden harjaamiselleni tulee näin ollen konkreettinen hinta. Joutunen tekemään tämän asian suhteen uudenvuodenlupauksen. Ravintolassa syömiseen liittyen juon usein pullovettä, vaikka Suomessa hanavesi olisi jopa laadultaan parempaakin. Tässä voisin myös tehdä parannuksen. Monet ravintolat tarjoavatkin nykyisellään itse hiilihapottamaansa kraanavettä, joka tarjoaa pehmeän laskun pullovesistä kraanaveteen.

Kestävästä kehityksestä on paljon opittavaa. Välillä oppeja on vaikea sisäistää, kun se tarkoittaa usein jostain itselle piintyneestä tavasta luopumista. Toisaalta aiempaa viisaammalla tavalla toimiminen tuo hyvän mielen.

Vaikka elän monien trendien ulkopuolella, kestävä kehitys on trendi, jossa haluan olla vahvasti mukana.

Teksti Mikko Murtonen
Kuvat Patrik Floréen ja Mikko Murtonen

Kommentoi

Otsikko:
Viesti:
Nimi:

Lisää uutisia samasta kategoriasta

YTHS viettää ympäristöystävällisiä teemaviikkoja